lørdag 23. juni 2012

Sankthans, midtsommerfeiring
St. Hans er minnedagen for døperen Johannes sin fødsel.

Dagen feires nøyaktig seks måneder før jul.
Johannes festdag ble lagt til den dagen folk mente at det var sommersolverv. Dette gjorde kirken, som den hadde for vane å gjøre for å fordrive en gammel hedensk fest.Sankthansbålet
Å brenne bål sankthansaften var opprinnelig en skikk som skulle beskytte menneskene mot onde makter. Ilden lignet sola og skulle forsterke solens kraft, folk danset gjerne rundt bålet.
Bålet skulle helst tennes på gammeldags vis ved å gni to trestykker mot hverandre, eller snurre en pinne i et hull med knusk. En kunne bruke brennglass hvis det var sol. Ilden som oppsto ble kalt for nødild eller vrield, og den skulle ha magiske egenskaper.
Urter
Det var vanlig å samle inn legeurter på Sankthansnatten Hvis en ung jente plukket syv eller ni forksjellige urter denne natten, som hun så la under hodeputen ville hun drømme om sin tilkommende.

Vann
I følge gammel skikke har også vannet en spesiell kraft på Sankthansaften. Dugg du samlet denne natten kunne virke mot øyelidelser og annet og hellige kilder hadde ekstra sterk kraft. Syke mennesker reiste til slike kilder for å drikke vann hele natten.


Blomsterkrans

Mange fletter fortsatt blomsterkranser som de har i håret på Sankthansaften. Denne skikken har kanskje sine røtter i en skikk som kaltes å vekke åkeren. Kona på gården gikk denne kvelden rundt i åkeren og plukket kornstrå og markblomster som hun flettet til en krans. Men kona gikk sakte rundt og flettet blomster sang hun en sang som skulle vekke åkeren.

Min midtsommerkrans på døren, superenkel og litt søt. Oasis, noen få blomster, og julens dørkrans er blitt forvandlet til sommerkrans.
Om du ønsker å lese mer om trandisjoner rundt denne merkedagen, følg denne linken her
God sankthans fra Hanne

2 kommentarer:

irene sa...

Fin aften till deg også!
Klem Irene

hagen vår sa...

Spennende lesning og kjempesøt sommerkrans. God midtsommer!